tiistai 9. kesäkuuta 2009

Kasvivärjäys kurssi – osa I – kalliokarvejäkälä – väri ruskea

Ystäväni Mari halusi kokeilla kasvivärjäystä. Ja nyt sinäkin pääset mukaan!

Tarvikkeet: 300 g lankaa, 10 l kannellinen kattila, 2 ämpäriä, liesi, vettä, lämpömittari (omani on ostettu Biltemasta), kalliokarvejäkälää.

Jotta vyyhdit eivät menisi sekaisin keittäessä, sido löysästi vyyhteihin muutama haltialanka tasaisin välein. Puuvillalanka on tähän tarkoitukseen hyvä. Jätä vyyhdit kädenlämpöiseen veteen likoamaan.





Ota toinen ämpäri tai muovipussi ja puukko mukaan ja lähde metsään. Rapsuta kivien ja kallioiden päältä kalliokarvejäkälää ämpäriin. Kun tunnet, että nyt riittää, palaa kotiin värjäämään. Toki jäkälän voi jättää kuivumaan niin kuin muutkin kasvikset. Värjärin kannattaa muistaa; kun löydät sopivan kasviapajan, ota kasvit talteen, kuivuta ne ja värjää sitten kun aika löytyy. Yleensä kasvit antavat jopa paremman värin kuivuttuaan.

Laita langat ja jäkälät kerroksittain kattilaan. Jotta langat mahtuvat hyvin, laita enintään 300 g lankaa 10 litran kattilaan. Keitä niitä noin 90 asteessa 45 minuuttia välillä varovasti sekoittaen.

Älä nostele lankoja liiaksi veden pinnan päälle jottei villa huovu! Mikäli liemi kiehuu, nosta kattila hetkeksi pois liedeltä. Sammuta liesi ja anna jäähtyä. Kun värjäysliemi on noin käden lämpöistä, huuhtele langat saman lämpöisessä vedessä useaan otteeseen kunnes tuntuu siltä, että jäkälät ovat huuhtoutuneet pois. Laita langat kuivumaan. Ihastele mitä sait – meidän värjäys tuotti nämä.


Lanka: Zitron Trekking Pro natura 75% schurwolle, 25% bambus, 100g 420 m, puikkosuositus 2-3 mm

Kuvassa näkyy myös uudet silmukkamerkit, jotka tein Marin opastuksella. Merkkeihin on käytetty korupiikkejä, helmiä ja uistinrenkaita, niitä löytyy kuulema Prisman kalastustarvikehyllystä.

Jos innostuit värjäyksestä, voit osallistua värjäripäiville 30.7.-2.8.2009 tai jo aiemmin käydä katsomassa Turun keskiaikaisilla markkinoilla 25.6–28.6.2009 muita värjäreitä.

Itse olen tehnyt ensimmäiset värjäyskokeiluni työväenopiston kurssilla. Suosittelen!

Kotimaista kirjallisuutta:

· Luonnonvärjäys, Anna-Karoliina Tetri, Multikustannus
· Väriä luonnosta, Riitta Aittomäki, Hans Colliander, Heikki Kotiranta, Tammi
· Luonnon väreillä värjääminen, Terttu Hassi, WSOY
· Luonnon värilumoa, Oili ja Maunu Paajanen
· Värjäämme yrteillä, sienillä ja jäkälillä, Erik Sundström, Mäkelä

Niin, ja olihan meillä iltapalaakin. Tässä ohje helposta ja maukkaasta iltapalasta. En tiedä ohjeen alkuperää, itse sain sen muutama vuosi sitten kälyltäni. Ja meidän perheessä tämä onkin maistunut sen jälkeen useasti. Nam.

1. Laita uunivuokaan kerroksittain kuutioituja fetapaloja (1 prk), viipaloituja tomaatteja (10 kpl) ja juustoraastetta (150 g)
2. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia
3. Tarjoile tuoreen patongin kanssa

…….to be continued…..